Cel mai adesea dintii se ingalbenesc datorita produselor alimentare care pateaza, sau din cauza varstei. Pigmentii de culoare inchisa din alimente, bauturi si fumul de tigara adera la smaltul dentar, patand dintele.
Componenta amara - acidul tanic - din cafea, ceai si vin, in combinatie cu alte particule, pot pata dintii in galben si maroniu. Acest acid se poate neutraliza cu saliva sau produse lactate, insa indiferent de ceea ce faceti, dintii vor ingalbeni odata cu inaintarea in varsta. Culoarea gri a dentinei este de obicei ereditara, insa dintii pot capata culoarea gri si in urma unui traumatism ce cauzeaza moartea nervilor din interiorul dintelui, sau dupa tratamente frecvente cu tetraciclina.
Albirea dintilor este o procedura ce poate face minuni pentru infatisarea unei persoane, prin urmare si pentru increderea in sine. Din pacate sunt cateva categorii de persoane carora nu le este indicata aceasta procedura: femei insarcinate sau care alapteaza, copii sub varsta de 15 ani, persoane cu dintii foarte sensibili sau alergici la peroxid si persoane cu carii netratate sau cu boli gingivale.
Cei mai buni candidati pentru albirea dintilor sunt persoanele cu dinti ce prezinta pete galbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente. Cu cat culoarea dintilor se indeparteaza de la galben spre vinetiu si cenusiu, cu atat petele sunt mai greu de indepartat.
Trebuie sa avem in vedere si faptul ca albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricarui alt tip de dinte ce nu este natural. Daca aveti o plomba de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra dintelui, iar plomba se poate evidentia inestetic. De asemenea, daca va asteptati ca dupa tratament sa beneficiati instantaneu de dantura alba stralucitoare, este posibil sa fiti dezamagiti. Albirea presupune deschiderea nuantei de alb cu cateva grade, rezultatul fiind in functie de natura si gravitatea petelor.
Albirea dintilor se poate realiza prin decolorarea smaltului si indepartarea petelor de la suprafata si din profunzime - tratament realizat de catre medicul stomatolog in cabinet, sau urmat de pacient acasa. Majoritatea produselor de albire sunt pe baza de peroxid, compus ce dizolva radicalii liberi in molecule active de oxigen ce penetreaza smaltul si dentina. Efectele albirii nu sunt permanente si cateva saptamani dupa albire dintii sunt mult mai vulnerabili, putandu-se pata cu mai multa usurinta. De aceea, dupa un astfel de tratament, trebuie urmarita alimentatia cu o atentie speciala.
Albirea dintilor cu laser zoom
Acesta este cel mai cautat tip de albire si totodata cel mai eficient. Tratamentul este aplicat de catre medicul stomatolog, care curata cavitatea bucala si aplica un gel protector in jurul gurii. Apoi aplica pe dinti un gel ce contine peroxid si proiecteaza pe dinti o lumina polarizanta ce activeaza gelul si penetreaza smaltul, albindu-l. Procesul se repeta de cateva ori, sedinta la stomatolog prelungindu-se pana la 3 ore. Tratamentul cu laser albeste nuanta dintilor cu pana la 8 - 10 nuante, procedura nu presupune durere, iar rezultatul este de durata.
Dezavantajele acestui tratament sunt pericolul de sensibilizare a dintilor si posibilele pustule si leziuni pe buze. Sensibilitatea dintilor dureaza cateva zile. Totodata albirile repetate cu laser, si mai ales cu peroxid, pot leza dintii permanent. Pentru sensibilitate, este de ajutor utilizarea unei paste speciale pentru dinti sensibili, inainte si dupa tratament.
Gel pentru albire
Folosirea gelului se face acasa si este un tratament ce prezinta costuri mai mici. Acesta contine o cantitate mai mica de peroxid (aproximativ 6-15%) si albeste dintii cu 2 - 3 nuante. Gelul se aplica in gutiere standard sau personalizate, care se tin pe dinti timp de cateva ore pe zi, vreme de cateva saptamani. Rezultatele pot dura pana la trei ani.
Gutierele si gelul se pot achizitiona din farmacie, insa aceasta varianta prezinta cateva dezavantaje: gutierele au dimensiune unica si daca nu se muleaza perfect pe dinti, gelul este ineficient; gelul poate irita gingiile sau poate provoca greata daca este ingerat in cantitate mare. Aceste dezavantaje dispar daca tratamentul este oferit de catre medicul stomatolog, care va poate da un gel mai eficient, gutiere personalizate, chiar si un gel cu fluor pe care il puteti aplica intre tratamente.
Pasta de dinti pentru albire
O alta metoda de albire este utilizarea pastelor de dinti pentru albire. Acestea contin microparticule abrazive ce "slefuiesc" suprafata dintilor, insa sunt aproximativ la fel de eficiente ca pastele obisnuite.
Guma de mestecat pentru albire
O solutie mai la indemana este mestecarea gumei cu bicarbonat. Aceasta se mesteca aproximativ 20 de minute de patru ori pe zi, iar primele efecte apar dupa aproximativ 6 saptamani. Desi este o solutie mai ieftina, este totodata relativ ineficienta - se observa o diferenta de o nuanta de alb.
Microabraziune
Medicul indeparteaza un strat subtire de la suprafata dintilor. Procedura se foloseste pentru dintii cu demineralizari sau pete maronii cauzate de fluoroza.