Un implant dentar are nevoie de o atentie si o igiena orala asemanatoare dintilor naturali. Aceasta atentie include un periaj corect, utilizarea atei dentare si controale stomatologice regulate.
La 30 de zile de la efectuarea lucrarii protetice se face un control in vederea evaluarii starii tesuturilor si implicit a implantului dentar. Dupa acest control vor urma alte controale periodice o data la 3 luni. Daca dupa un an nu apar semne de boala periimplamentara si totul decurge normal, controalele se vor face o data la 4-6 luni.
Aceste controale periodice se stabilesc in functie de necesitatea pacientului, starea de sanatate a acestuia si bineinteles de aspectul (starea) lucrarii protetice. In timpul acestor controale se vor testa anumite carteristici si anume: ocluzia dentara, stabilitatea protezei dentare, stabilirea bonturilor si numarul implantelor dentare.
Principalii factori care asigura longevitatea unui implant dentar:
Implatul dentar dispune, in general, de mai putine resurese (bariere) antibacteriene decat un dinte normal. Acest lucru este datorat faptului ca dintele natural, prin constructia sa, este dotat cu o insertie epitelio-conjunctiva cu rolul de a bloca posibilele invazii bacteriene. Un alt factor care influenteaza rezistenta lucrarii protetice este reteaua vasculara din jurul implantului dentar, care este mai putin ferma in jurul acestuia decat in jurul unui dinte natural. Se recomanda un periaj regulat si corect al dintilor deoarece placa bacteriana se dezvolta mai repede pe titaniu, decat pe smaltul dentar.
Avantajul implanturilor dentare este ca se pot curata si mentine curate mai usor decat dintii naturali, deoarece in titaniu (materialul de constructie al implantului) nu se dezvolta carii, iar placa si tartrul se pot indeparta mai usor datorita suprafetele acestuia.